Preview

Industrial laboratory. Diagnostics of materials

Advanced search

Application of Table of Congruences and Correspondence Analysis to Comparative Assessment of Wine Quality in Rating Scale

Abstract

An actual problem of wine quality assessment by the methods of mathematical statistics is discussed. Different approaches to assessment of the wine quality in rating scale (high, average, low, falsification) using the content of volatile substances and wine tasting results are considered. Using two-dimensional frequency analysis - tables of congruences (crosstabulation) a strong correlation is shown between two ways of wine’s division into groups - using a tasting assessment and concentration of volatile substances. Structure of the correlation is also studied. Method of correspondence analysis revealed a significant resemblance between classifications of the wine samples of high quality and falsification; much weaker - between wines of low quality and small - between wines of average quality.

About the Authors

A. A. Khalafyan
Кубанский государственный университет
Russian Federation


Yu. F. Yakuba
Северо-Кавказский зональный научно-исследовательский институт садоводства и виноградарства
Russian Federation


Z. A. Temerdashev
Кубанский государственный университет
Russian Federation


References

1. Вина и алкогольные напитки. Директивы и регламенты Европейского Союза. - М.: ИПК Издательство стандартов, 2000. - 616 с.

2. Martin G. J. The chemistry of chaptalization / Endowour. New Series. 1990. Vol. 14.N3.P. 137- 143.

3. Ribereau-Gayon P., Dubourdieu D., Doneche B., et al. Handbook of Enology. Vol. 2. West Sussex. England. - John Wiley & Sons Ltd., 2006. - 438 p.

4. Якуба Ю. Ф., Темердашев З. А., Халафян А. А. Органолептическая оценка качества виноградных вин с использованием методов статистического моделирования / Аналитика и контроль. 2014. Т. 18. № 4. С. 385 - 391.

5. Якуба Ю. Ф., Каунова А. А., Темердашев З. А. и др. Виноградные вина, проблемы оценки их качества и региональной принадлежности / Аналитика и контроль. 2014. Т. 18. № 4. С. 345 - 372.

6. The Aroma of Rojal Red Wines from La Mancha Region - Determination of Key Odorants / Editedby Dr. Bekir Salih. InTech Europe, Rijeka, Croatia. P. 147 - 170.

7. Валуйко Г. Г., Шольц-Куликов Е. П. Теория и практика дегустации вина. - Симферополь: Таврида, 2005. - 232 с.

8. Holmberg L. Wine fraud / Int. J. Wine Res. 2010. Vol. 2. P. 105 - 113.

9. Точилина Р. П. Качество винодельческой продукции и проблемы ее идентификации / Виноград и вино России. 2001. № 3. С. 8 - 9.

10. ГОСТ Р 52813-2007. Продукция винодельческая. Методы органолептического анализа. - М.: Стандартинформ, 2008. - 13 с.

11. Jackson R. S. Wine science. Principles and application. - A. P., 2008. - 789 p.

12. Яшин Я. И., Яшин Е. Я., Яшин А. Я. Газовая хроматография. - М.: Транслит, 2009. - 528 с.

13. ГОСТ Р 51654-2000. Алкогольная продукция и сырье для ее производства. Метод определения массовой концентрации летучих кислот. - М.: Стандартинформ, 2009. - 7 с.

14. Бодорев М. М., Субботин Б. С. Хроматографический анализ ароматических кислот и альдегидов в винах / Виноделие и виноградарство. 2001. № 1.С. 19-21.

15. Халафян А. А. STATISTICA 6. Математическая статистика с элементами теории вероятностей. - М.: Бином, 2010. - 491 с.

16. Родопуло А. К. Основы биохимии виноделия. - М.: Легк. и пищ. пром-сть, 1983. - 240 с.


Review

For citations:


Khalafyan A.A., Yakuba Yu.F., Temerdashev Z.A. Application of Table of Congruences and Correspondence Analysis to Comparative Assessment of Wine Quality in Rating Scale. Industrial laboratory. Diagnostics of materials. 2016;82(2):66-71. (In Russ.)

Views: 362


ISSN 1028-6861 (Print)
ISSN 2588-0187 (Online)