Preview

Industrial laboratory. Diagnostics of materials

Advanced search

The Use of Statistical Methods in the Classification of Varietal and Regional Origin of White Wines

Abstract

White wines of four wine-growing regions of the Krasnodar Territory were studied using the ISP-AES method. We have analyzed concentrations of 19 elements in 153 samples of white wines of Chardonnay, Riesling, and Muscat. Statistical analysis of the result demonstrated that despite complex technological cycle of wine production (soil - grapes - juice - wine) the microelement composition provides information about the grape variety and region of origin. Probabilistic statistical models are constructed to identify the grape variety and the region of growing proceeding from the concentration of a certain set of trace elements contained in the wine. The proposed models are based on the assumption that the soil origin is an important factor affecting the microelement composition of the wine.

About the Authors

V. O. Titarenko
Кубанский государственный университет
Russian Federation


A. A. Khalafyan
Кубанский государственный университет
Russian Federation


Z. A. Temerdashev
Кубанский государственный университет
Russian Federation


A. A. Kaunova
Кубанский государственный университет
Russian Federation


E. A. Ivanovets
Кубанский государственный университет
Russian Federation


References

1. Schlesier K., Fauhl-Hassek C., Forina M., et al. Characterisation and determination of the geographical origin of wines. Part I: Overview / European Food Res. Technol. 2009. Vol. 230. N1.P. 1- 13.

2. Вина и алкогольные напитки. Директивы и регламенты Европейского Союза. - М.: ИПК Издательство стандартов, 2000. - 616 с.

3. Титаренко В. О., Каунова А. А., Темердашев 3. А., Попандопуло В. Г. Исследование взаимосвязи между элементным составом винограда и почвой региона его произрастания / Аналитика и контроль. 2016. Т. 20. № 2. С. 138 - 146.

4. Daniel C., Smyth H. Analytical and chemometric-based methods to monitor and evaluate wine protected designation / Comp. Anal. Chem. 2013. Vol. 60. P. 385 - 408.

5. Якуба Ю. Ф., Каунова А. А., Темердашев 3. А. и др. Виноградные вина, проблемы оценки их качества и региональной принадлежности / Аналитика и контроль. 2014. Т. 18. № 4. С. 344 - 373.

6. Khalafyan A. A., Yakuba Yu. F., Temerdashev Z. A., et al. Statistical-probability simulation of the organoleptic properties of grape wines / J. Anal. Chem. 2016. Vol. 71. N 11. P. 1138 - 1144.

7. Pohl P. What do metals tell us about wine? / Trends Anal. Chem. 2007. Vol. 26. P. 941 - 949.

8. Yakuba Yu. F., Temerdashev Z. A., Khalaf’yan A. A. Application of ranging analysis to the quality assessment of wines on a nominal scale / J. Anal. Chem. 2016. Vol. 71.N2. P. 205 -214.

9. Giaccio M., Vicentini A. Determination of the geographical origin of winesby means ofthe mineral content andthe stable isotope ratios: Areview / J. Commodity Sci., Technol. Quality. 2008. Vol. 47. P. 267 - 284.

10. Hopfer H., Nelson J., Collins T. S., et al. The combined impact of vineyard origin and processing winery on the elemental profile of red wines / Food Chem. 2015. Vol. 172. P. 486 - 496.

11. Халафян А. А., Якуба Ю. Ф., Темердашев 3. А. Применение методов таблицы сопряженности и анализа соответствий для сравнительной оценки качества вин в номинальной шкале / Заводская лаборатория. Диагностика материалов. 2016. Т. 82. № 2. С. 66 - 71.

12. Халафян А. А., Темердашев 3. А., Якуба Ю. Ф., Гутучкина Т. И. Использование многомерного анализа для итоговой оценки результатов экспертных оценок / Заводская лаборатория. Диагностика материалов. 2016. Т. 82. № 10. С. 71-78.

13. Егоров Е. А., Гугучкина Т. И., Аджиев А. М., Оселедцева И. В. Географические зоны производства вин и национальных коньяков (бренди) высокого качества на юге России. - Краснодар: ГНУ СКЗНИИСиВ; Просвещение-Юг, 2013. - 155 с.

14. Kaunova A. A., Petrov V. I., Tsiupko T. G., et al. Identification of wine provenance by ICP-AES multielement analysis / J. Anal. Chem. 2013. Vol. 68. N 9. P. 917 - 922.

15. Халафян А. А. Statistica 6. Математическая статистика с элементами теории вероятностей. - М.: Бином, 2010. - 491 с.

16. StatSoft, Inc. (2012). Электронный учебник по статистике. URL: http://www.statsoft.ru/home/textbook/default. htm (дата обращения 28.03.17).


Review

For citations:


Titarenko V.O., Khalafyan A.A., Temerdashev Z.A., Kaunova A.A., Ivanovets E.A. The Use of Statistical Methods in the Classification of Varietal and Regional Origin of White Wines. Industrial laboratory. Diagnostics of materials. 2017;83(8):65-72. (In Russ.)

Views: 370


ISSN 1028-6861 (Print)
ISSN 2588-0187 (Online)