Preview

Industrial laboratory. Diagnostics of materials

Advanced search

Simultaneous Determination of 17 Synthetic Dyes in Food by High Performance Liquid Chromatography/Quadrupole-Time-of-Flight Mass Spectrometry of High Resolution

Abstract

A simple method of sample preparation, rapid screening and determination of 17 dyes (E labeled food additives) in food products using HPLC/quadrupole-TOF mass spectrometry of high resolution is developed. Sample preparation of solid samples consists in solid-liquid extraction with acetonitrile, 2-fold dilution of the extract in deionized water, filtration, and chromatographic run. As for beverage the procedure consists in centrifugation, 10-fold dilution, filtering, and chromatographic run, respectively. The detection limits range 0.1 - 300 ng/g. A scheme of screening and determination of synthetic dyes in food which includes dye identification by the exact ion mass (m/z ), retention time, coincidence of isotopic distribution mSigma and determination of the dye (if present) by the standard addition method (spiked test). The relative standard deviation of the results of the analysis did not exceed 0.1. Duration of the analysis is 0.5 - 1 h.

About the Authors

V. G. Amelin
Владимирский государственный университет им. А. Г. и Н. Г. Столетовых; Федеральный центр охраны здоровья животных
Russian Federation


D. S. Bolshakov
Федеральный центр охраны здоровья животных
Russian Federation


References

1. Yamjala K., Nainar M. S., Ramisetti N. R. Methods for the analysis of azo dyes employed in food industry - a review / Food Chem. 2016. Vol. 192. P. 813 - 824.

2. ГОСТ 31701-2012. Продукты пищевые. Метод определения наличия синтетических красителей в пряностях. - М.: Стандартинформ, 2014.

3. ГОСТ Р ИСО 13496-2013. Мясо и мясные продукты. Обнаружение красителей. Метод тонкослойной хроматографии. - М.: Стандартинформ, 2014.

4. ГОСТ 32050-2013. Продукты пищевые. Методы идентификации и определения массовой доли синтетических красителей в карамели. - М.: Стандартинформ, 2014.

5. ГОСТ 32073-2013. Продукты пищевые. Методы идентификации и определения массовой доли синтетических красителей в алкогольной продукции. -М.: Стандартинформ, 2014.

6. ГОСТ 31765-2012. Вина и виноматериалы. Определение синтетических красителей методом капиллярного электрофореза. - М.: Стандартинформ, 2013.

7. М 04-48-2012. Безалкогольная, соковая, винодельческая, ликероводочная и пивоваренная продукция. Методика измерений массовой концентрации синтетических пищевых красителей методом капиллярного электрофореза с использованием системы капиллярного электрофореза «Капель». URL: www.lumex.ru.

8. Perez-Urquiza M., Beltran J. L. Determination of dyes in foodstuffs by capillary zone electrophoresis / J. Chromatogr. A. 2000. Vol. 898. P. 271 - 275.

9. Berzas Nevado J. J., Guiberteau Cabanillas C., Contento Salcedo A. M. Method development and validation for the simultaneous determination of dyes in foodstuffs by capillary zone electrophoresis / Anal. Chim. Acta. 1999. Vol. 378. P. 63 -71.

10. Alves S. P., Brum D. M., De Andrade E. C. B., Netto A. D. P. Determination of synthetic dyes in selected foodstuffs by high performance liquid chromatography with UV-DAD detection / Food Chem. 2008. Vol. 107. P. 489 - 496.

11. Bonan S., Fedrizzi G., Menotta S., Elisabetta C. Simultaneous determination of synthetic dyes in foodstuffs and beverages by high-performance liquid chromatography coupled with diode-array detector / Dyes and Pigments. 2013. Vol. 99. P. 36 - 40.

12. Ji Ch., Feng F., Chen Zh., Chu X. Highly sensitive determination of 10 dyes in food with complex matrices using SPE followed by UPLC-DAD-tandem mass spectrometry / J. Liquid Chromatogr. Rel. Technol. 2011. Vol. 34. P. 93 - 105.

13. Ma M., Luo X., Chen B., et al. Simultaneous determination of water-soluble and fat-soluble synthetic colorants in foodstuff by high-performance liquid chromatography-diode array detection-electrospray mass spectrometry / J. Chromatogr. A. 2006. Vol. 1103. P. 170 - 176.

14. Амелин В. Г., Андоралов А. М., Тимофеев А. А. Идентификация и определение микотоксинов и пестицидов из одной навески кормов методом высокоэффективной жидкостной хроматографии с времяпролетной масс-спектрометрией высокого разрешения / Заводская лаборатория. Диагностика материалов. 2015. Т. 81. № 10. С. 14 - 23.

15. Зенкевич И. Г., Морозова Т. Е. Области применения и особенности количественного хроматографического анализа методом последовательных стандартных добавок / Журн. аналит. химии. 2014. Т. 69. № 4. С. 369-377.


Review

For citations:


Amelin V.G., Bolshakov D.S. Simultaneous Determination of 17 Synthetic Dyes in Food by High Performance Liquid Chromatography/Quadrupole-Time-of-Flight Mass Spectrometry of High Resolution. Industrial laboratory. Diagnostics of materials. 2017;83(3):12-16. (In Russ.)

Views: 736


ISSN 1028-6861 (Print)
ISSN 2588-0187 (Online)